Gyllene regler

upp

Det finns ett par fundamentala regler som återkommer i de flesta tidskrifter och faktaböcker om aktier och investeringar. Med rätt analys, principer och tålamod sägs man kunna gå plus på varje aktie man köper.

Först och främst väljer man ett företag som har varit etablerat i över 20 år och visat konstant positiv avkastning. Helst ska detta företag agera i en bransch där behovet alltid kommer att bestå. För det är väl så att vi alltid kommer att behöva bilar tills den dagen vi flyger fram? På samma sätt kommer allmänheten alltid att kräva enkel, billig snabbmat i en mer stressig värld? Dryck och andra nödvändigheter kommer oavsett konjunktur i framtiden också att efterfrågas, kan man med allra största säkerhet anta. Med dessa grundtankar kan man snabbt säga att varumärken som McDonald’s, Coca Cola och diverse bilmärken kommer finnas kvar ett tag framöver.

Vidare är en princip i denna vetenskap att undgå att vara en av de 97 % som agerar på aktiehandeln världen över. Det är nämligen så att 97 % av alla som inhandlar en aktie, säljer av den och kanske byter till någon annan inom det första året. På detta sätt låter man inte världsekonomin göra jobbet – sikta på att behålla dina guldaktier i stabila, stora företag i minst 5-10 år innan du ens tänker på att sälja. Med detta sagt så förstår du säkert att du måste vara beredd att avstå från nuvarande kapital och denna typ av investering passar inte den som är i likviditetskris. I ett sådant fall är det smartare att ha pengar lättillgängligt på ett sparkonto tills man har en så pass stor buffert så att man kan börja investera långsiktigt.