Hög eller låg risk?

5581

När man ska investera sina hårt förvärvade pengar kan det vara en djungel att veta hur man ska placera dem på bästa sätt. Det finns en del olika faktorer som mer eller mindre avgör vilket alternativ som är bäst att gå på. Dels bör man först och främst fråga sig vilken tidshorisont man vill placera på. Är det så att man sparar till pensionen, till framtida barn, till en resa eller vill man kanske göra ett snabbt klipp på aktiemarknaden?

Tumregeln är att ju längre tidshorisont ens sparande har, desto större risk bör man kunna hantera. Detta eftersom marknaden alltid har och alltid kommer att gå upp och ner i mer eller mindre stora svängningar. Dessa svängningar baseras på världsekonomin, politik, eller nyheter som påverkar framtiden för ett enskilt företag eller en bransch om det är så att man har investerat på ett sådant sätt. Under en längre tid (man brukar prata om 5 år och framåt) kommer med största sannolikhet dessa svängningar att överväga mot uppgångar eftersom vi i princip alltid har en ökande inflation och värdet på våra pengar ökar. Därför klarar långsiktiga investeringar av dessa fluktuationer bättre, och man slipper svettas över att man måste ha en snabb återhämtning efter en eventuell nedgång av värdet på sitt kapital.

Investerar man däremot på kortare sikt – till exempel till en resa inom något år – vill man ju inte riskera att till exempel 20 % av ens kapital försvinner  innan man hunnit boka sin biljett. Därför är ett alternativ med lägre risk att föredra, som till exempel fonder, sparkonto eller obligationer.