Undvik nybörjarmisstagen

stenar

När man sitter med en aktie kan det vara svårt att veta när man är nöjd med resultatet på sin investering. Vad är en bra avkastning egentligen? Hur stor förlust kan man hantera? Dessa frågors svar skiljer sig givetvis något enormt från fall till fall, beroende på bransch och dig som investerare. Det finns i alla fall en regel du bör följa, där förvånande många gör fel.

Grundinstinkten när du placerar på relativt kort sikt och din aktie sjunker, är att vänta in en vändning. Man väntar lite till, och ser sitt kapital tappa 5, 7, 10 %. Vad man istället bör göra så fort man ser en nedåtgående trend är att sälja så fort som möjligt (förhoppningsvis har man innan köp satt en stop-gräns som det heter, där man automatiskt säljer av vid en viss nivå lägre än inköpspriset). Det motsatta gäller vid uppgångar.

När den gemene investeraren ser sin aktie öka 5, 7, 10 % känner denne sig ofta så nöjd med sin investering att denne säljer så fort som möjligt. Varför, kan man undra. Låt istället kursen fortsätta uppåt, och slå inte ihjäl din guldhöna. Förr eller senare kommer denna uppgång att mattas, och börja vända neråt igen. Då, i detta läge, har du istället satt en stop-gräns för denna lilla nedgång och tar en liten mindre vinst än vad du hade gjort om du sålt på toppen av kursen. Dock är det motsatta mycket mer vanligt; att man säljer alldeles för tidigt och kunde fått ut långt mycket mer av sitt kapital om man väntat en längre period. Alltså är denna lilla nedgång i slutet på aktiens lyft värt att räkna in i längden om man vill bli en framgångsrik investerare.